Naslovna Društveno angažovani programi Smanjimo sindrom izgaranja - psihoedukacija, novi koncept wellnessa

Smanjimo sindrom izgaranja - psihoedukacija, novi koncept wellnessa

Štampa PDF

Amjad Rasmi

Svako od nas se suočio tokom života sa nizom ličnih i profesionalnih gubitaka. Gubitak i smrt su još uvek zabranjene teme. Svakoga dana se suočavamo sa ožalošćenim licima, koji mogu biti članovi Vaše porodice, Vaše kolege, prijatelji, komšije ili Vi sami.

Na radni učinak i kvalitet rada, lični i profesionalni razvoj zaposlenog i funkcionisanje tima, mogu uticati lični gubici koji ne moraju imati veze sa poslom; npr. iznenadna smrt značajne osobe zbog ubistva, samoubistva, ili saobraćajne nesreće; smrt usled starosti i bolesti, ali i druge vrste gubitaka; sopstvena hronična bolest, bolest i invalidnost u porodici,  pobačaj, rođenje mrtvorođenog deteta sterilitet, rođenje deteta koje ima razvojni poremećaj, ljubavni gubitak, razvod, svađa, preselenje, promena ili gubitak posla, silovanje, izbeglištvo, mobbing, gubitak ideje, funkcije, imovine ili samopoštovanja, boravak u zatvoru, penzija, ili doživljaj gubitka godina i nerealizovanosti.

Imajući u vidu da građanstvo i firme duži niz godina žive i posluju u uslovima tranzicije i ekonomske krize, kao i činjenicu da su svi izloženi različitim vrstama socijalnih pritisaka, kao i ličnim i profesionalnim gubicima, želimo da Vam predstavimo novi program psihoedukativnih antistres vikenda, koji se realizuju pod okriljem Hatoruma – centra ze edukaciju i savetovanje iz Beograda. 

Namenski program za zaposlene je zamišljen kao učešće u vikend psihoedukativnim antistres radionici najmanje jednom godišnje, gde će primenom muzikoterapijskih tehnika i metoda učesnici raditi na sebi i sa optimalne distance, redefinisati lične prioritete, pravce i mogućnosti razvoja, upoznati i razvijati svoje adaptivne kapacitete, naučiti i pokrenuti zdrave mehanizme odbrane.  Učesnici će naučiti šta je normalna adapacija na gubitak, a šta komplikovana reakcija žalosti koji predstavlja bazu za ličnu i porodičnu stagnaciju, i uzročni faktor za kasniji razvoj psihijatrijskih, psihosomatskih i socijalnih poremećaja. Naučena znanja će kasnije moći primeniti na poslu i u privatnom životu.

Program vodi Prim. dr sci med. Ranka Radulović i služi sprečavanju sindroma izgaranja i prevencije nastanka telesnih i duševnih bolesti kod zaposlenih, bolesti zavisnosti  i socijalnih poremećaja, povređivanja na radnom mestu  i odsustva sa posla . Program doprinosi mobilizaciji snage kod pojedinca i tima, povećanja efikasnosti u radu,  kvalitetu i kvantitetu  proizvoda/usluga  koje prodajete/pružate, kao i povećanja saradljivosti i kohezivnosti unutar Vašeg tima, što će kratkoročno i dugoročno imati uticaj na rezultate rada Vašeg preduzeća.

Imajući u vidu da je ovakav program svima potreban, u nameri da ga učinimo dostupnim najvećem broju zaposlenih, Hatorum – centar za edukaciju i savetovanje je napravio članske kartice za pojedince i kompanije.  

Verujemo da će ovakva saradnja dati plodonosne rezultate u razvojnom smislu u slučaju pojedinca, preduzeća i društva u celini.